Lyssna på Österled

Prenumerera på podcasten på iTunes och i Spotify, eller din podcast-app på telefonen så att du inte missar nya avsnitt. Avsnitten finns även i österleds youtube-kanal.

2022-03-01
 

Avsnitt 29: Putins krig i Europa

Hur tänker Putin när han invaderar en europeisk demokrati?

Dagens avsnitt om Ukraina, med mina ryska och ukrainska vänner, Masha Gessen, Putins gymnasieuppsats och Ukrainas motstånd.

2022-01-24
 

Avsnitt 28: Sputnik

Med svenskar på besök i Georgien. Om, eld, sputnik, och Lydia Tjukovskaja och hennes systrar. Ett ständigt glatt resesällskap.

2021-05-24
 

Avsnitt 27: Signagi

Resan fortsätter Till Sighnaghi i östra Georgien.

Den här gången med elaka hästar, postsovjetiska bussar, tysk geograf och Dmitrij Gluchovskij.

2021-03-07
 

Avsnitt 26: Olga Ladyzhenskaya

Ett miniavsnitt till Olga Ladyzhenskayas ära, en mångsidig och särskilt rysk matematiker och multi-intellektuell.

2021-02-19
 

Avsnitt 25: Berlingrad

Om Rosa Luxemburg och Vladimir Nabokov i de rysktalandes Berlingrad på höstresa med konstutställning och rysktyska skärningspunkter.

2020-12-06
 

Avsnitt 24: Sovjetunionens fall

Ett nytt liv börjar i Tblisi. Svetlana Aleksijevitjs vitryska berättande om den röda människan och Sovjetunionens fall.

2020-09-20
 

Avsnitt 23: Bunin, Gorkij och Turgienev

Om Ivan Bunins relation till Gorkij och det kaotiska bildandet av Sovjetunionen. Resan går till Östra Georgians klosterprydda slätter i sommarhettan med Turgjenev och den ryska 1800-tals punkens nihilism.

2020-08-01
 

Avsnitt 22: Gori och slätten

Till georgiska Gori med Anton Tjeckov över steppen, georgiskt vin och tankar om Stalins eftermäle på Stalinmuséet i den georgiskfödde massmördarens födelsestad.

2020-07-27
 

Avsnitt 21: Frågor och svar

Inget verkligt avnitt. Istället ett frågeavsnitt. Rättelser och svar på inskickade frågor. Den verkliga resan fortsätter snart.

2020-05-23
 

Avsnitt 20: Bergen i Svaneti

I avlägsna Svaneti bland Europas mäktigaste berg är medeltiden inte låmgt borta i de små befästa byarna. Ett avsnitt på fotvandring med belgare, höjdmetrar och Alexander Kazbegi.

2020-05-18
 

Avsnitt 19: Georgiska slätten

Över gränsen ner till det magiska och i grunden förändrade Georgien med silverräven Eduard Shevardnadze, belgaren Brieuc, postsovjetiska gränsövergångar, klostret David Garedji och hoppande ormar.

2020-05-10
 

Avsnitt 18: Vladikavkaz

Från södra Ryssland i Vladikavkaz med ossetiska bokförsäljare, armenska smugglare och rysk propaganda från nu och förr, men också ett känslosamt avsked från underbara Ryssland innan avfärd med ny stor ryggsäck mot georgiska gränsen.

2020-05-02
 

Avsnitt 17: Pridnestrovije

Perspektiv på fascinationen för sovjetismen från retrolandet och utbrytarrepubliken Pridnestrovje eller Transdnestrien där sultanen slängde ut Karl XII under Kalabaliken i Bender och där kungafortet nu blivit museum.

2020-04-25
 

Avsnitt 16: Moldavien

Resan går till Moldavien, med stalovki-käk, tankar om Pushkin och till sist hamnar podcasten på den moldaviska statstelivisionen. Moldaviens huvudstad är det tvåspråkiga Chișinău / Kishinov. Det här är den del av Rumänien som var sovjetrepublik.

2020-04-17
 

Avsnitt 15: Odessa och Tjernobyl

Ett filosoferande avsnitt om att verkligen resa i tid och rum, genom texten med youtubern Gogol, och till kärnkraftskatastrofens Tjernobyl, men främst till pampiga Odessa med ukrainsk mat och Sergej Eisensteins Potemkintrappa.

2020-04-07
 

Avsnitt 14: Judiska Östeuropa

Idag från Lviv till Brody, den försupne Josef Roths födelsestad och en djupdykning i östeuropas judiska historia och det fantastiska ashkenasiska språket jiddisch. Intervju med Tomas Woodsky, klipp och musik från kultur på jiddisch, judisk upplysning, och de ryska och habsburgska imperiernas utkanter.

2020-01-20
 

Avsnitt 13: Ukraina och Lviv

Idag en djupdykning i Ukraina och den västukrainska staden Lviv, eller Lvov som den heter på ryska i detta tvåspråkiga land, även om man mest pratar ukrainska i västra Ukraina. Jag pratar om tvåspråkighet, Kravchuk och det självständiga moderna Ukraina.

2019-10-27
 

Avsnitt 12: Ryska Kaukasus

Idag till Kabardino-Balkarien och Nordossetien med Prakudin-Gorsij som tog färgbilder av det ryska imperiet, Tolstojs Hadji Murad som dramatiserar en kaukasisk rebell, och den ryska ordningsmakten som håller medeltidens kreatur i schack i de kaukasiska bergen.

2019-08-29
 

Avsnitt 11: Kaukasus Kurorter

Idag till spastäderna i Ryska Kaukasus med Lermontov, Pushkin och tågbolaget RZD. I Pjatogorsk (Femberget) ligger Lermontovs museum och i Kislovodsk (Survattnet) står kurorternas mysighet i bjärt kontrast till 1800-talets hjältepoeters osympatiska griskultingar till narcissistiska anti-hjältar.

2019-07-19
 

Avsnitt 10: Bergsvandring i Altaj

Från Sibiriens nya huvudstad Novosibirsk till de vilda Altajbergen med Roerich och Rudi Retires. Jag byter mitt resebibliotek mot tält och sovsäck och beger mig upp i bergen där jag träffar vilda hästar och äter soppa med altajare.

Här är det glest med turister. Ryska Altajrepubliken ligger halvvägs till Japan och två dagars resa söder om transsibiriska järnvägen.

2019-07-06
 

Avsnitt 9: Centralasiennostalgi

En återblick från regniga Tobolsk till det storartade Centralasien dit jag rest två gånger tidigare under totalt 4 månader.

Inregnad mittemot Tobolsks Kreml som konstruerades med hjälp av svenska krigsfångar från Poltava drömmer jag mig tillbaka till de länder som slutar på stan och som utgör en mycket fascinerande del av den ryskspråkiga kultursfärens utkanter.

2019-05-05
 

Avsnitt 8: Jekaterinenburg

Till Jekaterinburg, med Bulgakov, Jeltsin, och det bländande vackra ryska språket.

Var Jeltsin verkligen en frihetshjälte eller mest bara ett fyllo? Stjupa i Bulgakovs roman dricker sig redlös, och råkar skriva kontrakt med djävulen före han teleporteras till Jalta, och jag lämnar de böcker jag redan läst på en ge-och-ta-hylla.

2019-04-21
 

Avsnitt 7: Industrihistoria i Ural

Till Uralbergens industridistrikt med Nikolaj Lesjkov, Valentin Katajev och John Scott. Här industrialiserade Ryssland och Sovjetunionen och historien går att läsa i de ihopbyggda väggarna till dammar och fabriker på industri-museet i Nizhnij-Tagil - en av resans absoluta höjdpunkter.

2019-03-24
 

Avsnitt 6: Arbetsläger i Perm

Till skogs bland Sovjetunionens lägersystem: GULAG. Utanför Perm ligger det enda av Rysslands gamla GULAG-läger som gjorts om till museum. Resan går tillsammans med Mandelstam, Aleksijevitj, Solzjenitsyn, och tiotals miljoner till.

Stalins mirakel kallade Osip Mandelstams fru det straff som poeten fick för sin dikt 'Bergsbon i Kreml': bara några år. Men då hade inte terrorn börjat på allvar. Om lägren skrev sedan Solzjenitsyn, som liksom tiotals miljoner andra, slussades genom Sovjetunionens lägersystem där miljontals dog, inte sällan efter ur luften gripna anklagelser och falska angivelser.

2019-02-17
 

Avsnitt 5: Till Kazan och Tartarstan

Till Kazan i republiken Tartarstan med Maksim Gorkij, upptäcktsresanden Afanasi Nikitin och de gråaste byråkraterna i Gosplan. Om rysk islam, ryska pengar och det ekonomiska systemet i Sovjetunionen.

I Sovjetunionen sattes priserna av Gosplan. Här ges en översikt över hur det fungerade. Jag besöker också ett av Rysslands sämsta museer och köper dyrkaffe för 250 rubel.

2018-11-20
 

Avsnitt 4: Rysk landsbygd

Ut på landet till klostersamhället Divejevo med Sankt Serafimer, Jesus och Valdemar Valdemarsson. Jag pratar om ryskt välkomnande, religion under sovjettiden, postsovjetisk upphinnartillväxt och får hjälp att förklara ryska namn.

Rysk öppenhjärtighet är paradoxalt nog parallell med kompakt xenofobi. Liksom ledarskapet i det postsovjetiska Ryssland är det ryska välkomnandet av främlingar fullt av kontraster.

2018-10-23
 

Avsnitt 3: Till Nizhni-Novgorod

Med fredsaktivisten Andrej Sacharov och kosmonauten och folkhjälten Jurij Gagarin till det som förut var det sovjetiska och stängda Gorkij - dagens Nizhnij-Novgorod.

Om Sovjetimperiet började i Petersburg så inträffade början till slutet i Nizhnij. Hit ringde Gorbatjov till Sacharov under glasnosten och förklarade att hans husarrest var över.

2018-06-09
 

Avsnitt 2: Sankt-Petersburg

Äntligen ankommen till Ryssland. Med Dostojevskij, Eisenstein och Lenin går nu resan till både det bubblande 1860-talet och revolutionens St. Petersburg 1917.

Liksom Lenin ankommer jag till Ryssland från Finland med nya och trendiga skor för att prata om brott och straff och de tre ryska revolutionerna.

2018-08-06
 

Avsnitt 1: Norrland till Helsingfors

Från Norrland till Helsingfors. Det här är podcastens introduktionsavsnitt om att närma sig Ryssland. I Finland möts det ryska och det svenska, och resan går tillsammans med Mannerheim och Bobrikov.

Avresan ledde i all hast till att jag behövde ägna en dag i Helsingfors och senare i Petersburg för att köpa saker som jag glömt hemma.