Om mig som gör podcasten

Vem är jag som reser i Österled?

Jag är slavofil, språknörd, och historieintresserad resenär som, så ofta jag kunnat, har backpackat i det som en gång var Sovjetunionen. Jag kommer från Umeå, men nu har jag sagt upp min lägenhet och sålt mina saker för att resa några månader i östreled.

Varför spelar du in en podcast?

Med den här podcasten vill jag förmedla den magi genom vilken jag först förälskade mig i den ryskspråkiga världen. Det är också lite en personlig utmaning för att se hur jag lyckas. Jag är storkonsument av podcasts själv, och skulle gärna ha lyssnat på den här podcasten ifall den funnits innan jag gjorde den.

Har du varit i Ryssland förut?

Jag kom första gången till Ryssland 2003. Det här blir min femte resa. Men jag har också varit flera vändor i de andra sovjetrepublikerna. Två somrar i Centralasien, och flera gånger i Baltikum och Kaukasus.

Kan du ryska?

Nja. Det kan man inte säga. Jag kan ta mig fram på ryska, men jag kan aldrig göra något verkligt obehindrat på ryska. Om det är något viktigt att avklara och den jag pratar med är tålmodig så lyckas jag alltid göra mig förstådd även om min grammatik är ganska rutten. Men ryska är fantastiskt. Det är vackert, invecklat och sammansatt. Av alla språk jag gett mig på är ryska helt klart det mest utmanande och förunderliga.

Är du inte orolig för att resa i Ryssland?

Nej. Oro är en mestadels onödig känsla - den är sällan verklighetsförankrad. Motfrågan är kanske vad jag skulle vara orolig för i det det mycket välkomnande och relativt lättresta land som Ryssland ju faktiskt är? Finns det troll och orcher, måntro? Det kan hända, men jag har aldrig stött på några. Däremot finns det bevisligen hipsters, tjocka tanter som vill göra mig överviktig genom att proppa i mig mat, dålig service, och långa avstånd. De är nämligen det som, enligt mina tidigare erfarenheter, utgör de största orosmomenten. Ryssland har inte visat sig för mig som något som motiverar att jag ska oroa mig. Möjligen vore det drygt ifall jag tappade mitt pass. Det kan jag vara nojig över, men jag har köpt en liten speciell väska som jag har passet i, så det ska nog gå bra.

Är du en såndär pro-ryss?

Vad är det för något? Jag tror inte det, men jag är knappast någon anti-ryss. När ryssar frågar ifall jag kommit för fotbolls-VM svarar jag att jag inte gillar fotboll - jag gillar Ryssland. Det stämmer. Vårt nära, jättelika grannland i öster har fått mer och mer uppmärksamhet i väst, ofta på grund av en ny makro-politisk position som Ryssland intagit det senaste årtiondet. Det har uppfattas mestadels negativt i väst och framställts mot bakgrund av att Ryssland inte är ett demokratiskt land på samma sätt som västeuropeiska länder. Många fina och fantastiska aspekter av den ryskspråkiga världen tappas därmed bort. Jag vill gärna synliggöra dem.

Varför blev du så intresserad av Ryssland?

Det är ju den frågan som jag gör hela podcasten för att besvara. Det är svårt att koncist förklara skälen till ens fascination för något. Jag försöker under de första minutrarna av första avsnittet. Att den ryskspråkiga världen bär på det ryska och sedan det sovjetiska imperiernas arv, och att man omgiven av dessa arv kan resa i tiden när man reser genom Ryssland. Det tilltalar mig som historieintresserad. Jag säger i podcasten att i Ryssland "dansar ännu virvlarna efter historiens riktigt stora årtag". Samtidigt är dagens ryskspråkiga värld just en egen värld. Man behöver göra ett litet skutt för att närma sig den, men när man gör det hänförs man av en kultursfär som är både exotisk och som hemma. Våra grannar är oss inte alls så olika som vi skulle kunna tro. Det blir inte sämre av att denna värld är bärare av en storartad litterär tradition, som jag tyvärr bara skrapat ytan på. Så känns mitt upptäckande av den ryskspråkiga världen också - som att jag bara skrapat på ytan - även om det börjar närma sig totalt ett helt år av mitt liv som jag backpackat i här.

Har du läst alla klassiker?

Nej, absolut inte, men jag har försökt att beta av dem under det senaste året. Många lyckades jag inte med under en stressig vår, så en hel del böcker kom med på resan. De som reser på bara 8kg packning brukar sällan lämna plats för 1,5kg böcker, men jag lever efter principen att Mandelstam är viktigare än handduk. Det kunde andra testa göra också.

Vad har du packat med dig hemifrån?

Jag gör en översikt över min packning i avsnitt 3. Det är kläder, kamera och böcker, tandtråd och alvedon. Onödiga saker ångrar man bara när man bär omkring på dem jämt. Det viktigaste är att hålla ryggsäcken så lätt att man utan allt för stor tvekan skulle vilja upptäcka en ny plats på gående fot en hel dag men ändå bära sin packning med sig. Större ryggsäckar än så blir hämmande. Givetvis måste man tvätta på vägen, men om man i flera månader i sträck skulle vara hemma istället måste man ju tvätta också - så det är inget konstigt med det.

Får du betalt av någon?

Nej, men du får gärna stödja mig. Jag betalar mina resor och mitt podcastande själv. Det är inte gratis och jag är inte rik. Stödj mig gärna och få ett post-sovjetiskt vykort som tack.