Om mig som gör podcasten

Vem är jag som reser i Österled?

Jag är slavofil, språknörd, och historieintresserad resenär som, så ofta jag kunnat, har backpackat i det som en gång var Sovjetunionen. Jag kommer från Umeå, men nu har jag sagt upp min lägenhet och sålt mina saker för att resa några månader i östreled.

Varför spelar du in en podcast?

Med den här podcasten vill jag förmedla den magi genom vilken jag först förälskade mig i den ryskspråkiga världen. Det är också lite en personlig utmaning för att se hur jag lyckas. Jag är storkonsument av podcasts själv, och skulle gärna ha lyssnat på den här podcasten ifall den funnits innan jag gjorde den.

Har du varit i Ryssland förut?

Jag kom första gången till Ryssland 2003. Det här blir min femte resa. Men jag har också varit flera vändor i länder som uppstått där det förut låg andra sovjetrepubliker. Två somrar i Centralasien (länderna som slutar på '-stan'), och flera gånger i Ukraina, Baltikum och Kaukasus.

Kan du ryska?

Nja. Det kan man inte säga. Jag kan ta mig fram på ryska, men jag kan aldrig göra något verkligt obehindrat på ryska. Om det är något viktigt att avklara och den jag pratar med är tålmodig så lyckas jag alltid göra mig förstådd även om min grammatik är ganska rutten. Men ryska är fantastiskt. Det är vackert, invecklat och sammansatt. Av alla språk jag gett mig på är ryska helt klart det mest utmanande och förunderliga.

Är du inte orolig för att resa i Ryssland?

Nej. Oro är en mestadels onödig känsla - den är sällan verklighetsförankrad. Men jag har också rest mestadels innan Putins diktatur verkligen blommade ut. Media är förfärligt, och folk som lyssnar och ser på de statliga kanalerna är ibland påtagligt påverkade i sin världsbild, men under min längsta resa 2018 var jag aldrig orolig, rädd, eller upplevde Ryssland som obehagligt att resa i. Jag undrar hur många av de bekantskaper jag stiftade under den resan som nu fogat sig till ockupanterna i den Ryska armén. Kanske kommer de möta mina vänner på ukrainska sidan vid fronten. Ryssland har inte visat sig för mig som något som motiverar att jag ska oroa mig. Möjligen vore det drygt ifall jag tappade mitt pass. Det kan jag vara nojig över, men jag har köpt en liten speciell väska som jag har passet i, så det ska nog gå bra.

Är du en såndär pro-ryss?

De ryska krigsförbrytelserna i en europeisk demokrati har nog med folk som stödjer dem. Jag behöver inte foga mig till deras förhatliga skara. Vårt nära, jättelika grannland i öster har fått mer och mer uppmärksamhet i väst, ofta på grund av en ny makro-politisk position som Ryssland intagit det senaste årtiondet. Det har uppfattas mestadels negativt i väst och framställts mot bakgrund av att Ryssland inte är ett demokratiskt land på samma sätt som västeuropeiska länder. Många fina och fantastiska aspekter av den ryskspråkiga världen tappas därmed bort. Jag vill gärna synliggöra dem.

Har du läst alla klassiker?

Nej, absolut inte, men jag har försökt att beta av dem under det senaste året. Många lyckades jag inte med under en stressig vår, så en hel del böcker kom med på resan. De som reser på bara 8kg packning brukar sällan lämna plats för 1,5kg böcker, men jag lever efter principen att Mandelstam är viktigare än handduk. Det kunde andra testa göra också.

Vad har du packat med dig hemifrån?

Jag gör en översikt över min packning i avsnitt 3. Det är kläder, kamera och böcker, tandtråd och alvedon. Onödiga saker ångrar man bara när man bär omkring på dem jämt. Det viktigaste är att hålla ryggsäcken så lätt att man utan allt för stor tvekan skulle vilja upptäcka en ny plats på gående fot en hel dag men ändå bära sin packning med sig. Större ryggsäckar än så blir hämmande. Givetvis måste man tvätta på vägen, men om man i flera månader i sträck skulle vara hemma istället måste man ju tvätta också - så det är inget konstigt med det.

Får du betalt av någon?

Nej. Jag betalar mina resor och mitt podcastande själv. Förut bad jag om stöd till podcastens driftskostnader, men eventuella framtida donationer lovar jag att vidarebefodra till hjälp för behövande i Ukraina.